Kreupelheidonderzoek

Dierenhospitaal Visdonk heeft veel ervaring in het onderzoeken van paarden die onvoldoende presteren of lijden aan een kreupelheid. Uw paard kan onderworpen worden aan een volledig kreupelheidonderzoek en de kliniek beschikt indien nodig over het gebruik van een binnen- en buitenbak zodat uw paard tijdens het werk beoordeeld kan worden. Afhankelijk van het probleem kan besloten worden welk onderzoek noodzakelijk is.
Het kreupelheidonderzoek zal niet alleen bestaan uit het onderzoek van de ledematen, maar ook de rug, hals en nek en hoofd (gebit) zullen in het onderzoek meegenomen worden.

Het kreupelheidonderzoek kan uitgebreid worden met het plaatsen van verdovingen om de exacte lokalisatie van het probleem te bepalen. Indien na het klinische onderzoek met of zonder verdovingen een lokalisatie van de mogelijke oorzaak is bepaald, kan door middel van röntgenopnamen en echografie de lokalisatie nader bekeken worden. Na een zorgvuldig onderzoek is het meestal mogelijk om een diagnose te stellen en kan overgegaan worden tot behandeling.

De behandeling zal in de meeste gevallen opgebouwd worden uit diverse zaken. De kliniek beschikt over de mogelijkheid om samen met de hoefsmeden een aangepast beslag voor te schrijven. Dit beslag kan in overleg met u door de smeden op de kliniek worden uitgevoerd of door uw eigen smid. Indien het paard op de kliniek op een aangepast beslag is gezet, kan vervolgens in de toekomst uw eigen smid dit beslag thuis voortzetten. Uw smid kan natuurlijk altijd contact met ons opnemen om te overleggen wat precies de bedoeling is van het beslag. De dierenartsen kunnen samen met u een bewegingsadvies opstellen in combinatie met eventuele medicatie. Indien het nodig blijkt, kan besloten worden om over te gaan tot medicamenteuze behandeling (‘inspuiten’) van gewrichten, pezen en banden.

Aangezien wij van mening zijn dat alleen een gedegen onderzoek van uw paard tot een goede diagnose kan leiden, kost dit onderzoek vaak wat tijd. Uiteindelijk geeft dit echter in de meeste gevallen een goede gerichte diagnose en dus ook de mogelijkheid tot een nauwkeurige behandeling met een gunstig resultaat.

Uniek in onze kliniek is de mogelijkheid tot met maken van een scintigrafie of terwijl een botscan. Deze scan geeft aan waar verhoogde activiteit is in het skelet als mogelijke verklaring voor een klinisch onderliggend probleem. Het is een bijzonder sensitief (gevoelig) systeem. Scintigrafie is mogelijk voor ledenmaten maar uitermate geschikt voor hals en rug welke soms lastig in beeld te brengen zijn met röntgen en of echografie. Ook subtiele kies- en kaakgewricht problemen komen met de scintigrafie in een vroeg stadium naar voren.

Ook de CT scanner geeft zeer gedetailleerde beelden van de benen en de hals. Sinds 2016 is het mogelijk om CT scan uit te voeren bij dierenhospitaal visdonk.