Dermatologie

Bij een dier met een huidklacht worden stapsgewijs de verschillende oorzaken onderzocht. Vaak kan enkel door het bekijken van de huid, gelet op specifieke kenmerken of locaties, de oorzaak worden vermoed. In veel gevallen is echter aanvullend onderzoek noodzakelijk voor een definitieve diagnose. Veel voorkomende veroorzakers van huidproblemen zijn parasieten, bacteriën en/of een allergie.

MIJT

De meest bekende parasiet is de vlo. Deze is met het blote oog zichtbaar maar vaak niet terug te vinden in de vacht. De vlopoepjes zijn wel makkelijk zichtbaar in de vacht. Ook diverse mijten en luizen kunnen vervelende huidklachten geven. Door middel van microscopisch onderzoek kunnen parasieten worden aangetoond.

kweekbodem met antibioticum tabletjes

Als gevolg van een jeukprikkel gaan dieren krabben en/of bijten in de huid. Door beschadiging van de huid ontstaat een ideaal milieu voor bacteriën. Het kan gaan om bacteriën die op de huid thuis horen of om bacteriën vanuit de omgeving (bv. na zwemmen in vies water). Met een bacteriologisch onderzoek kunnen de bacteriesoort en het geschikte antibioticum worden bepaald.

Bloedafname

Een allergie wordt in eerste instantie gekenmerkt door jeuk. Dit komt doordat de huid abnormaal reageert op bepaalde stoffen (allergenen). Doordat het dier gaat krabben of bijten wordt de huid beschadigd waarna de huid ontstoken raakt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een atopie (de allergenen worden ingeademd), een voedselallergie (de allergenen worden gegeten) en een contactallergie (de huid raakt materiaal aan waarop allergisch wordt gereageerd). Er zullen meerdere onderzoeken nodig zijn vooraleer de diagnose ‘allergie’ kan worden vastgesteld.